Koło Gospodyń Wiejskich istnieje w Kozach już od 1956 roku. Obecnie działa przy Domu Kultury w Kozach.
Spotkania Koła Gospodyn Wiejskich odbywają się w pierwszy poniedziałek po 15. dniu miesiąca, o godz. 15:00 w sali nr 11 Domu Kultury w Kozach.
Podstawowym celem działalności Koła Gospodyń Wiejskich w Kozach jest szerzenie kultury i oświaty na rzecz kobiet oraz kultywowanie tradycji wśród miejscowej społeczności.
Do szczegółowych celów Koła należą:
- Przygotowywanie i pomoc w organizowaniu licznych imprez na rzecz koziańskiej społeczności;
- Podejmowanie tematów zdrowego trybu życia;
- Promocja tradycyjnej i zdrowej kuchni;
- Organizowanie kursów udoskonalających dla Członkiń Koła i ich rodzin;
- Promowanie rękodzieła;
- Organizowanie wycieczek krajoznawczych i integracyjnych oraz pielgrzymek do znanych polskich sanktuariów;
- Pomoc w organizowaniu wyjazdów na wczasy;
- Poszerzanie wiedzy i umiejętności poprzez udział w warsztatach, wykładach i prelekcjach.
Realizowane działania:
- Spotkania Opłatkowe Koła Gospodyń Wiejskich w Kozach połączone z programem artystycznym;
- Dzień Kobiet – coroczna impreza dla Członkiń;
- Spotkania wielkanocne;
- Dzień Matki;
- 3 Maj – stoisko z ciastami i degustacja „Pod Panienką”;
- Dni Kóz – kulinarne stoisko;
- „Kulinarne Dziedzictwo” – czynny udział;
- Dożynki Gminne – czynny udział wyplatania wieńców, pieczenia ciast i tworzenia dekoracji dożynkowych; ceremonia przekazywania darów ofiarnych podczas dożynkowej Mszy Świętej, stoisko kulinarne;
- wycieczki, pielgrzymki, wczasy;
- Mikołajki.
Pączkowanie w KGW
Pączek to tradycja polskiej kuchni. Musi byś pulchny, rumiany, lukrowany, pachnący różaną marmoladą.
21 lutego w ramach spotkania KGW, Panie przygotowały pączki, faworki, kwiatki i oponki według własnej, sprawdzonej receptury. Komisja konkursowa przystąpiła do degustacji. Ostatecznie wygrały pączki Pani Dominiki. Gospodynie biesiadowały przy wspólnym stole, na którym królował oczywiście pączek. Był też czas na rozmowę, refleksję i wspomnienia. Pani Dominika zdradziła przepis, którym dzielimy się z czytelnikami:
1 kg mąki
4 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 kieliszka spirytusu
cukier waniliowy
5-8 jaj (tylko 2 białka)
1/2 kostki masła
10 dag drożdży
1/2 l mleka
konfitury lub marmolada do nadzienia
do smażenia 1/2 l oleju lub 1/2 kg smalcu
Mleko podgrzać. Z drożdży, 1/2 szklanki mleka i łyżki mąki zrobić zaczyn. Wszystkie składniki połączyć w misce z rosnącym zaczynem i wyrabiać ciasto, aż zacznie odstawać od ręki. Na końcu dodać roztopiony tłuszcz i spirytus i jeszcze chwilę wyrabiać. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie wykładać partiami na stolnicę, rozwałkować i zaznaczyć szklanką krążki. Formować pączki z nadzieniem. Zostawić chwilę na desce posypanej mąką by wyrosły w ciepłym miejscu. Tłuszcz rozgrzać w płaskim rondlu i kłaść pączki. Smażyć z obu stron. Zarumienione pączki wyjąć na talerz, odsączyć tłuszcz i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!